geven en delen
Van geven, van delen en van een ander helpen word je gelukkig. Er bestaat niet alleen een runner’s high, die hardlopers ervaren, maar ook een helper’s high. Wanneer je iemand helpt, maken je hersenen ‘gelukshormonen’ als endorfine en oxytocine aan. Dus, iets voor een ander betekenen doet je goed. Of dat nou een bekende of een onbekende is. Geven is dan ook één van de “5 ways to wellbeing”.
Misschien heb jij wel (te) veel van iets en kan je een ander en jezelf daar heel blij mee maken. Misschien heb je tijd over. Of geduld om iets uit te leggen. Misschien ben je zo gezond dat je wel wat bloed kan missen, of geld. Je krijgt er een goed gevoel van als je iets voor een ander doet en vaak wordt dat nog versterkt met de uitgesproken waardering van de ander. Een win-win situatie, dus. Waar wacht je nog op? Geef!
Op deze pagina vind je alle mogelijkheden om te geven en te delen. Want samen van iets genieten kan dingen ook mooier maken.
​
Wij Zijn Zaankanters is een platform voor Zaankanters die zich vrijwillig inzetten voor een betere samenleving.
tijd over
Als je wat tijd over hebt en je wilt iets doen voor een ander, dan kan dat natuurlijk informeel, voor je buur bijvoorbeeld. Of je zoekt een activiteit bij een organisatie, een vereniging, een stichting of een buurthuis. Overal zijn handjes, harten en hoofden nodig. Samen maken we de Zaanstreek nog mooier. Heb jij een beetje tijd over? Stel dan eens je handen, je hart of je hoofd ter beschikking. Jij wordt er vast gelukkiger van.
​
Enkele voorbeelden
-
Je kunt gaan hekpen bij de Voedselbank, een kringloopwinkel of een museum.
-
Je kunt vrijwilliger worden bij één van de vele (sport)verenigingen, part-time hero worden bij de Brandweer of vrijwillige chauffeur worden op de bus van Buurtbus Vereniging Zaanstreek Zuid.
-
Je kunt als steungezin een gezin uit de buurt helpen dat net even wat hulp nodig heeft bij Buurtgezinnen.
-
Je kunt als vrijwilliger gaan luisteren bij de Zaanse vestiging van de Luisterlijn of iemand helpen met zijn administratie als schuldhulpmaatje.
-
Je kunt via het project sociaal tuinieren, met een groep mensen een tuin van een ander opknappen en vergroenen.
-
Bij Buurtgezinnen kun je je aanmelden om af en toe een kind uit de buurt op te vangen dat dat nodig heeft. Je kunt anderen helpen de Nederlandse taal te leren in Taalcafé De Sluis.
​
Op de site Zaankanters voor elkaar kun je allerlei vrijwillgersklussen vinden. Je kunt op diverse manieren zoeken. Wil je iets praktisch doen, iets sociaals of een organisatie ondersteunen?
​
Door lid te worden van een serviceclub, ga je in een netwerkvorm, in een groep, anderen helpen. Dat doet bijvoorbeeld Rotary Zaandam, Rotary Zaandam-oost, Lions Club Zaanstreek, Lions Club Zaanstreek de Banne, De Maatschappij, departement Zaanstreek-Waterland, Tafelronde 12 Zaanstreek, Junior Kamer Zaanstreek en de Soroptimisten Zaanstreek.
spullen over
We kopen veel, we hebben veel, mensen verzamelen gemiddeld 10.000 spullen in hun leven, las ik laatst ergens. En soms wil je er van af.
Als weggooien zonde is, als het nog een tweede ronde mee kan, zijn dit de plekken waar je terecht kunt:
​
-
Boeken kun je kwijt in de minibiebs die er her en der verspreid staan in de Zaanstreek.
-
Je kunt meedoen met de kettingkledingruil in jouw buurt of er één zelf opzetten.
-
De kringloopwinkels in Zaandam zijn Noppes, Het Goed, Dorcas en kringloopwinkel Zaanstreek. In Koog aan de Zaan zit Kringloopwinkel Boeldag en in Wormer zit ook een Noppes. Ze zijn altijd blij als je iets komt brengen en de kopers zijn blij met hun aankoop. Je kunt ook grote dingen laten ophalen.
-
Luttel & Zuks verkoopt tweedehands kinderkleding en speelgoed, inbrengers krijgen een deel van de opbrengst.
-
Er zijn heel wat Facebookgroepen waar je je spullen in kunt aanbieden:
-
Speciaal voor kinderen is er de Stichting Zaanse Speelgoed en kinderkledingbank Zaanstreek e.o. in Wormerveer. Zij zijn blij met in goede staat verkerend speelgoed en kinderkleding.
-
Heb je een plant over, dan kan je die brengen bij het Plantenasiel Zaanstreek Waterland.
​
Als je geld voor je overbodige spullen wilt, dan kan je natuurlijk terecht op Marktplaats, waar je ook dingen op kunt zetten die "gratis af te halen" zijn. Dan wordt het opgehaald en hoef je zelf de deur niet uit.
​
gezondheid
Naast een arm om iemand heen slaan, kun je meer van je lijf aan een ander geven, die daar heel erg geholpen mee kan zijn.
-
Je kunt bloed of plasma geven bij de bloedbank Sanquin aan de Westzijde
-
Je kunt je opgeven voor stamceldonatie bij Matchis
-
Je kunt via het Donorregister je organen doneren na je dood.
-
Je kunt zelfs anoniem een nier doneren tijdens je leven en daar een heel goed gevoel aan over houden.
ondernemers
Wil je als ondernemer iets goeds doen voor een ander, geef je dan op bij de Zaanse Uitdaging. MVO- gedreven ondernemers helpen non-profit organisaties met gesloten beurzen in ruil voor een tegenprestatie.
​
Verkoop je voedsel en heb je wel eens over? Schenk het aan Prakkie over 075, die het weer uitdelen.
levensverhaal
Deel je levensverhaal door het te laten schrijven voor een vrijwilliger van Humanitas van het prject Levensboek.
geld over
Er zijn heel veel Zaanse stichtingen en verenigingen die blij zijn met jouw inzet en met jouw gift als je wat geld kunt missen.
​
Ook zijn er Zaanse fondsen die Zaanse projecten ondersteunen.
Aan die fondsen kun je ook geld doneren. Dit zijn ze:
​
​
deel je spullen
Spullen zelf in bezit houden, maar wel gratis of betaald delen met anderen, kan natuurlijk ook. Want sommige dingen gebruik je maar weinig en gun je ook aan anderen. Niet iedereen hoeft alles aan te schaffen, vooral als je het maar een enkele keer gebruikt.
Je kunt dingen natuurlijk op de buurtapp zetten of vragen. Ik heb al twee keer een lange ladder geleend van een buur, via een buurtapp. En ik verhuur mijn auto via Snappcar. Je kunt in Zaanstad ook een auto delen via Connectcar, Mywheels of Greenwheels.
​
Peerby is een platform waarop je spullen in de buurt kunt lenen huren.
​
En op de Facebookgroep deel je plant Zaanstreek kun je stekjes en planten delen en ruilen.
Maar wist je dat je ook, via landelijke platforms, je camper kunt delen/verhuren via Camptoo, Goboony en PaulCamper, je boot via Barqo en je huis via airbnb? Let op, dit zijn allemaal landelijke platforms.
​