top of page
Schildersbuurt foto.jpg

Schildersbuurt

Over de buurt

De Schildersbuurt in Zaandam-centrum werd eind jaren '20, begin jaren '30 van de 20e eeuw gebouwd. Een buurt die dicht genoeg bij het – toen nog kleine – centrum van Zaandam lag, maar wel de ruimte, rust en natuur had om fijn te kunnen wonen. De woningen zijn van kwalitatief goede materialen gebouwd en er kwamen “gegoede” burgers wonen. De buurt is daarom lang gezien als een buurt “op stand”. Kenmerkend voor de buurt is dat er veel verschillende (jaren ’30) architectuur te zien is. Iedere straat heeft variaties in grootte en stijl van de woningen. De Schildersbuurt bestaat voor het overgrote deel uit koopwoningen. In beperkte mate worden huizen/appartementen door particulieren verhuurd.

​

De straten in de wijk dragen namen van (vaderlandse) schilders, zoals de Vincent van Goghweg, Frans Halsstraat, Rubenshof, Pablo Picassostraat en Jan van Scorelstraat.

​​​

Op dit moment wordt er in de buurt zelf niet gebouwd. Wel zijn er in recente jaren kleine nieuwbouwprojecten geweest. Het deel rondom de Jedelooschool is opgetrokken in jaren ’30 stijl. Het deel Meesterlijk wonen (naast het Medisch Centrum/Claude Monetstraat) is in moderne stijl in 2011-2012 gebouwd.

​

In de buurt staat het, van oudsher bekende, Dr. Van Raaltepark, nu een appartementencomplex, waar vanaf de jaren ‘30 het gemeenteziekenhuis van Zaandam in gevestigd was. Achter het Dr. Van Raaltencentrum zit het medisch centrum Zaanzorg met een uitgebreide huisartsenpraktijk, apotheek, fysio- podo- en Mensendiecktherapeut, psycholoog, diëtist en audiciën.

In de voormalige Juliana van Stolbergschool zit nu een bedrijvenverzamelgebouw van de Bedrijvige Bij. Achter de school zit – dankzij een initiatief van twee buurtbewoners - een klein avonturenspeelbos(je) verstopt voor jongere kinderen.

De voormalige Jedelooschool (ambachtsschool) is inmiddels ook verbouwd tot een appartementen-complex, waardoor de kenmerkende jaren ’30 architectuur bewaard kon blijven voor de buurt.

Verder ligt op de hoek van de Vincent van Goghweg en de Rembrandstraat de kantonrechtbank van Zaanstad en daar direct achter een uitvaartcentrum van de Associatie.

Door de buurt heen liggen – naast het avonturenspeelbosje - enkele speeltuinen verspreid.

Aan de overkant van de Vincent van Goghweg ligt het Zaanlands Lyceum (havo-vwo middelbare school), de atletiekbaan en de openbare basisschool Hannie Schaft.

buurttoppers

profiel-man.png

Buurttopper 1

 

Ik woon sinds 1992 in buurt1 en ik vertel je graag hoe leuk het hier is.

Mail me gerust voor een kopje koffie!

profiel-vrouw.png

Buurttopper 2

 

Ik woon sinds 1992 in buurt1 en ik vertel je graag hoe leuk het hier is.

Mail me gerust voor een kopje koffie!

Wil jij hier staan? Vind je het leuk om nieuwe buren te leren kennen en te informeren over jouw buurt?

Je komt op de site met foto naam en link naar je email? 

Meld je dan hier aan.

handig

Er is een actieve besloten Facebookpagina waar bewoners informatie delen.  

​

Buren kunnen lid worden van de buurtalarm-groep van de Schildersbuurt (zusterorganisatie van Buurtalarm Zaandam). De groep werkt met de app Telegram.

​

Sinds 2019 is er een mini-bieb en kinderboekenzwerfstation. Vlakbij de ingang van Medisch Centrum Zaanzorg staat een boekenkastje in Zaanse stijl met zowel kinder- als volwassenenboeken die buurt-bewoners gratis mogen lenen of ruilen. Heeft een buur meerdere boeken beschikbaar om te doneren, dan kan contact opgenomen met de beheerder. 

Ongeveer 1 x per twee maanden is er een zwerfafvalbuurtploeg actief waar buren zich eenmalig of vaker bij aan kunnen sluiten. Zie de Facebookpagina.

 

Er is geen buurthuis in de wijk, wel kunnen we inlopen bij het Sociaal Wijkteam van Zaandam-West/Oude Haven op Nova Zembla 2 in Zaandam (vlak bij de Bullekerk).

 

De wijkmanager is Channa Draaijer.​

actuele ontwikkelingen

Sinds eind 2020 wordt de hele buurt heringericht voor het aanleggen van nieuwe riolering, stoepen, bekabeling en nieuwe groenstroken. Hierbij zijn veel verschillende partijen betrokken. Het traject (en ook m.n. de duur ervan) heeft forse impact op bereikbaarheid en overlast. Hiervoor is geen georganiseerd overleg met de buurt. Wel heeft de gemeente op voorhand inspraakavonden gehouden die goed bezocht werden. Informatie van bewoners (bijvoorbeeld als er contact is geweest met een aannemer over werkzaamheden binnen de betreffende straat) worden vaak gedeeld op de Facebookpagina, zodat alle buren op de hoogte zijn.  
 

bottom of page